Olta Çeşitleri Balık tutmak birçok insan için bir hobidir. Bu hobiyi gerçekleştirirken, kullanılacak oltanın nasıl ve ne şekilde kullanılacağına dair bilgi sahibi olmak işinizi kolaylaştıracaktır. Her suyun ve her balığın farklı olta çeşidi vardır. Yanlış olta takımı kullanıldığında, boşuna balık beklemiş olursunuz. Olta takımlarını birbirinden ayırmak oldukça zordur. Olta takımları genel olarak zokalı takımlar, çapari takımları, savurma dip takımları ve şamandıralı takımlar olarak sınıflandırılabilir. Profesyonel bir şekilde balık tutmak istiyorsanız, bu olta çeşitlerini incelemenizde fayda vardır. Teleskopik Olta Teleskopik olta, genellikle her türlü balık avında kullanılan, iç içe geçmeli birçok parçadan oluşan bir olta çeşididir. Porselen misina kılavuz kamışlı olarak bilinir. Surf Olta Sörf olta, kıyıdan oldukça uzakta balık tutmak isteyenler için tasarlanmıştır. Genellikle 360-450 cm boyutları arasında olup, uzun saplı ve yüksek ağırlıklı kurşunları atabilen bir kamışa sahiptir. Misina kılavuzları oldukça azaltılmış olup, atış sırasında misina sürtmesini engellemek amaçlanmıştır. Atış performansı yüksek olan kamışların, sörf makineleriyle kullanılması tavsiye edilmektedir. Parçalı Olta Parçalı olta, iki veya üç parçadan, birbirinden bağımsız olarak oluşan ve iç içe takılarak makineyle birlikte kullanılan bir modeldir. Parçalı kamışlarda iki tip kullanım alanı vardır. Birincisi, tekne ve botlarda kullanılan kısa boylu modellerdir. İkincisi ise, kıyıda av yapanlar için sörf tipi atışlar uzun ve spin tipi ince, hassas, yaylanır modeldir. Porselensiz Olta Porselensiz olta, genel olarak tatlı suda mantarlı balık avında kullanılan, iç içe geçmeli çoklu modellerden oluşan teleskopik kamışlar gibi misina kılavuzları olmayan ve makinesiz kullanılan bir modeldir. Çıkrık Olta Çıkrık olta, teknede büyük balık avı yapmak isteyenler için makinelerle birlikte kullanılarak tasarlanmış, dayanıklılığı oldukça yüksek olan bir modeldir. Ekstra Bilgiler Olta seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar şunlardır:
|