Baklava Çeşitleri Türk mutfağının vazgeçilmezi, hamurlu ve şerbetli tatlısı olan baklava, dünyaya nam salmış bir tatlı türüdür. Özellikle Gaziantep ilinde farklı şekillerde yapılmaktadır. Bayramların vazgeçilmez ikramlıklarından biri olan baklavayı farklı şekillerde hazırlamak mümkündür. Cevizli, fıstıklı, kadayıflı gibi pek çok çeşidi bulunmaktadır. Kalori bakımından oldukça zengin bir tatlı türüdür. Bir dilim fıstıklı baklava tüketerek yaklaşık 100 kalori alabilirsiniz. Bu yazımızda çeşitli baklava tariflerine ulaşabilir ve evinizde kolaylıkla bu tarifleri uygulayabilirsiniz. Kolay Cevizli Ev Baklavası İçin Gerekli Malzemeler
İçi İçin
Üzeri İçin
Kolay Cevizli Ev Baklavası Nasıl Yapılır? Çukur bir yoğurma kabının içine sıvı yağ, süt, yumurta, kabartma tozu ve tuz eklenerek elle homojen şekilde karıştırılır. Üzerine un ilave edilir ve yumuşak kıvamda özlü bir hamur elde edilene kadar yoğrulur. Hazırlanan hamur yarım saat dinlendirildikten sonra bıçakla 30 eşit parçaya bölünerek bezelenir. Her bir parça mısır nişastası yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açılır. Aralarına nişasta serpilerek 10 kata tamamlanır. Yani 10 tane yufka üst üste koyulur. Bu şekilde 3 grup elde edilir. Daha sonra her bir grup merdane kullanılarak kullanılacak tepsi büyüklüğünde tekrar açılır. Açılan hamur tepsiye serilir ve arasına iri çekilmiş ceviz serpilir. Diğer 10'lu grup açılarak cevizin üzerine serilir. Bu kata tekrar ceviz serpilip son kat açılır ve cevizin üzerine kapatılır. Tamamlanan baklava tercih edilen şekilde kesilir. Tereyağı ya da tercihe göre margarin ocakta eritilerek bir kepçe yardımıyla kesilen baklavanın üzerine eşit şekilde dökülür. Fırın 200 derecede ısıtılarak baklava fırına verilir ve altı üstü kızarana kadar fırınlanır. Şerbet için su ve toz şeker bir tencere içine alınır. Şeker eriyene kadar karıştırılarak ocağa alınır. 15 dakika kaynatıldıktan sonra limon suyu eklenip bir iki taşım daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır. Fırından çıkan baklava soğuduktan sonra şerbet sıcak olacak şekilde baklavanın üzerine eşit şekilde dökülür. Kolay cevizli ev baklavası şerbetini çektikten sonra servis edilebilir. Afiyet olsun. Gazete Baklavası İçin Gerekli Malzemeler Hamuru İçin
İçi İçin
Şerbeti İçin
Üzeri İçin
Gazete Baklavası Nasıl Yapılır? Bayram ve özel günlerin vazgeçilmez tatlısı olan gazete baklavası, baklava çeşitleri arasında lezzetiyle ayrı bir yer tutar. Hamurunu hazırlamak için un ve kabartma tozu haricinde tüm malzeme bir kabın içinde karıştırılır. Malzemeler karıştıktan sonra elenmiş un ve kabartma tozu eklenip homojen ve yumuşak bir hamur elde edilene kadar yoğrulur. Yoğrulan hamurun üzeri nemli bir bezle kapatılıp 15-20 dakika dinlendirilir. Bu arada şerbeti hazırlanır. Şerbet için ufak bir tencerenin içine şeker ve su eklenip kaynamaya bırakılır. 15 dakika kadar kaynattıktan sonra limon tuzu ilave edilip bir iki dakika sonra şerbet ocaktan alınır. Dinlenen hamur bezelere ayrılarak olabildiğince ince olacak şekilde açılır. Açılan her bir yufka oklavaya gevşek şekilde sarılır ve büzülerek oklavadan çıkartılır. Bir gazete üzerine nazik hareketlerle açılan yufka yerleştirilerek hafif kuruması beklenir. 3 tane beze aynı şekilde hazırlanıp kurutulur. İki tane yufka üst üste alınır ve iri çekilmiş ceviz serpilir. Gazete hafif hafif kaldırılarak yufka rulo şeklinde katlanıp tepsiye alınır. Tepsi dolana kadar aynı şekilde diğer yufkalar da hazırlanır. İkişer parmak kalınlığında kesilir. Margarin ve sıvı yağ ocakta ısıtılarak kepçe yardımıyla baklavanın üzerine dökülür. 200 derecelik fırına verilen baklava kızarana kadar pişirilir. Fırından alınan baklavanın ilk sıcaklığı çıktıktan sonra üzerine önceden hazırlanan ve soğumaya bırakılan şerbet dökülür. Gazete baklavası şerbetini çektikten sonra servis edilebilir. Afiyet olsun. |
Heper
24 Temmuz 2024 ÇarşambaBaklavayı evde yaparken şerbeti tam olarak nasıl ayarlayabilirim? Şerbetin ılık mı yoksa sıcak mı olması gerekiyor? Bir de şerbeti baklavaya dökerken baklava soğumuş mu olmalı?
Cevap yazAdmin
24 Temmuz 2024 ÇarşambaMerhaba Heper,
Baklava yaparken şerbetin kıvamını ayarlamak gerçekten önemlidir. Şerbeti hazırlarken, şeker ve suyu tencereye alınız ve orta ateşte karıştırarak kaynamasını bekleyiniz. Kaynadıktan sonra yaklaşık 10-15 dakika kadar kısık ateşte kaynatmaya devam ediniz. Şerbetin kıvamını kontrol etmek için bir kaşık yardımıyla bir damla şerbeti tabağa damlatın; damla yayılmadan sabit kalıyorsa kıvamı olmuştur.
Şerbetin sıcaklığına gelince, baklavaya dökülecek şerbetin ılık olması en uygunudur. Çok sıcak şerbet, baklavanın hamurlaşmasına neden olabilir. Aynı şekilde, çok soğuk şerbet de tatlının tam olarak şerbeti çekmesini engelleyebilir.
Baklavaya şerbeti dökerken, baklavanın soğumuş olması gerekir. Sıcak baklavaya şerbet dökerseniz, hamurlaşma riski artar ve istenilen çıtırlığı elde edemezsiniz. Bu yüzden baklava tamamen soğuduktan sonra, ılık şerbeti yavaşça ve eşit bir şekilde dökebilirsiniz.
Kolay gelsin!