Baklava Çeşitleri Nelerdir?
24 Temmuz 2024

Baklava Çeşitleri Nelerdir?

Baklava Çeşitleri

Türk mutfağının vazgeçilmezi, hamurlu ve şerbetli tatlısı olan baklava, dünyaya nam salmış bir tatlı türüdür. Özellikle Gaziantep ilinde farklı şekillerde yapılmaktadır. Bayramların vazgeçilmez ikramlıklarından biri olan baklavayı farklı şekillerde hazırlamak mümkündür. Cevizli, fıstıklı, kadayıflı gibi pek çok çeşidi bulunmaktadır. Kalori bakımından oldukça zengin bir tatlı türüdür. Bir dilim fıstıklı baklava tüketerek yaklaşık 100 kalori alabilirsiniz. Bu yazımızda çeşitli baklava tariflerine ulaşabilir ve evinizde kolaylıkla bu tarifleri uygulayabilirsiniz.


Kolay Cevizli Ev Baklavası İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 3 tane yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tane kabartma tozu
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • Tuz
  • 6 su bardağı un

İçi İçin

  • İri çekilmiş ceviz içi
  • Yufkaları açmak için
  • Mısır nişastası
  • Şerbeti İçin
  • 5 su bardağı su
  • 4,5 su bardağı toz şeker
  • 2 tane limon suyu

Üzeri İçin

  • 300 gram tereyağı

Kolay Cevizli Ev Baklavası Nasıl Yapılır?

Çukur bir yoğurma kabının içine sıvı yağ, süt, yumurta, kabartma tozu ve tuz eklenerek elle homojen şekilde karıştırılır. Üzerine un ilave edilir ve yumuşak kıvamda özlü bir hamur elde edilene kadar yoğrulur. Hazırlanan hamur yarım saat dinlendirildikten sonra bıçakla 30 eşit parçaya bölünerek bezelenir. Her bir parça mısır nişastası yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açılır. Aralarına nişasta serpilerek 10 kata tamamlanır. Yani 10 tane yufka üst üste koyulur. Bu şekilde 3 grup elde edilir. Daha sonra her bir grup merdane kullanılarak kullanılacak tepsi büyüklüğünde tekrar açılır. Açılan hamur tepsiye serilir ve arasına iri çekilmiş ceviz serpilir. Diğer 10'lu grup açılarak cevizin üzerine serilir. Bu kata tekrar ceviz serpilip son kat açılır ve cevizin üzerine kapatılır. Tamamlanan baklava tercih edilen şekilde kesilir. Tereyağı ya da tercihe göre margarin ocakta eritilerek bir kepçe yardımıyla kesilen baklavanın üzerine eşit şekilde dökülür. Fırın 200 derecede ısıtılarak baklava fırına verilir ve altı üstü kızarana kadar fırınlanır.

Şerbet için su ve toz şeker bir tencere içine alınır. Şeker eriyene kadar karıştırılarak ocağa alınır. 15 dakika kaynatıldıktan sonra limon suyu eklenip bir iki taşım daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır. Fırından çıkan baklava soğuduktan sonra şerbet sıcak olacak şekilde baklavanın üzerine eşit şekilde dökülür. Kolay cevizli ev baklavası şerbetini çektikten sonra servis edilebilir.

Afiyet olsun.

Gazete Baklavası İçin Gerekli Malzemeler

Hamuru İçin

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 tane yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • Yarım limon suyu
  • 1 şeker kaşığı sirke
  • 1 tane kabartma tozu
  • Alabildiği kadar un
  • Hamuru açmak için nişasta

İçi İçin

  • Yeteri kadar ceviz içi

Şerbeti İçin

  • 3 tane limon tuzu
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su

Üzeri İçin

  • 4 yemek kaşığı margarin
  • 1 su bardağı sıvı yağ

Gazete Baklavası Nasıl Yapılır?

Bayram ve özel günlerin vazgeçilmez tatlısı olan gazete baklavası, baklava çeşitleri arasında lezzetiyle ayrı bir yer tutar. Hamurunu hazırlamak için un ve kabartma tozu haricinde tüm malzeme bir kabın içinde karıştırılır. Malzemeler karıştıktan sonra elenmiş un ve kabartma tozu eklenip homojen ve yumuşak bir hamur elde edilene kadar yoğrulur. Yoğrulan hamurun üzeri nemli bir bezle kapatılıp 15-20 dakika dinlendirilir. Bu arada şerbeti hazırlanır. Şerbet için ufak bir tencerenin içine şeker ve su eklenip kaynamaya bırakılır. 15 dakika kadar kaynattıktan sonra limon tuzu ilave edilip bir iki dakika sonra şerbet ocaktan alınır.

Dinlenen hamur bezelere ayrılarak olabildiğince ince olacak şekilde açılır. Açılan her bir yufka oklavaya gevşek şekilde sarılır ve büzülerek oklavadan çıkartılır. Bir gazete üzerine nazik hareketlerle açılan yufka yerleştirilerek hafif kuruması beklenir. 3 tane beze aynı şekilde hazırlanıp kurutulur. İki tane yufka üst üste alınır ve iri çekilmiş ceviz serpilir. Gazete hafif hafif kaldırılarak yufka rulo şeklinde katlanıp tepsiye alınır. Tepsi dolana kadar aynı şekilde diğer yufkalar da hazırlanır. İkişer parmak kalınlığında kesilir. Margarin ve sıvı yağ ocakta ısıtılarak kepçe yardımıyla baklavanın üzerine dökülür. 200 derecelik fırına verilen baklava kızarana kadar pişirilir. Fırından alınan baklavanın ilk sıcaklığı çıktıktan sonra üzerine önceden hazırlanan ve soğumaya bırakılan şerbet dökülür. Gazete baklavası şerbetini çektikten sonra servis edilebilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Heper

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Baklavayı evde yaparken şerbeti tam olarak nasıl ayarlayabilirim? ޞerbetin ılık mı yoksa sıcak mı olması gerekiyor? Bir de şerbeti baklavaya dökerken baklava soğumuş mu olmalı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Heper,

Baklava yaparken şerbetin kıvamını ayarlamak gerçekten önemlidir. Şerbeti hazırlarken, şeker ve suyu tencereye alınız ve orta ateşte karıştırarak kaynamasını bekleyiniz. Kaynadıktan sonra yaklaşık 10-15 dakika kadar kısık ateşte kaynatmaya devam ediniz. Şerbetin kıvamını kontrol etmek için bir kaşık yardımıyla bir damla şerbeti tabağa damlatın; damla yayılmadan sabit kalıyorsa kıvamı olmuştur.

Şerbetin sıcaklığına gelince, baklavaya dökülecek şerbetin ılık olması en uygunudur. Çok sıcak şerbet, baklavanın hamurlaşmasına neden olabilir. Aynı şekilde, çok soğuk şerbet de tatlının tam olarak şerbeti çekmesini engelleyebilir.

Baklavaya şerbeti dökerken, baklavanın soğumuş olması gerekir. Sıcak baklavaya şerbet dökerseniz, hamurlaşma riski artar ve istenilen çıtırlığı elde edemezsiniz. Bu yüzden baklava tamamen soğuduktan sonra, ılık şerbeti yavaşça ve eşit bir şekilde dökebilirsiniz.

Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sıfat Çeşitleri Nelerdir?

Sıfat Çeşitleri Nelerdir?

Dil Çeşitleri Nelerdir?

Dil Çeşitleri Nelerdir?

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Klima Çeşitleri Nelerdir?

Klima Çeşitleri Nelerdir?

Kafes Çeşitleri Nelerdir?

Kafes Çeşitleri Nelerdir?

Sos Çeşitleri Nelerdir?

Sos Çeşitleri Nelerdir?

Yüzük Çeşitleri Nelerdir?

Yüzük Çeşitleri Nelerdir?

İrmik Tatlısı Çeşitleri Nelerdir?

İrmik Tatlısı Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Gömlek Çeşitleri Nelerdir?

Gömlek Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Yumurta Çeşitleri Nelerdir?

Yumurta Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Oya Çeşitleri Nelerdir?

Oya Çeşitleri Nelerdir?

Masaj Çeşitleri Nelerdir?

Masaj Çeşitleri Nelerdir?

Kist Çeşitleri Nelerdir?

Kist Çeşitleri Nelerdir?

Et Çeşitleri Nelerdir?

Et Çeşitleri Nelerdir?

Kök Çeşitleri Nelerdir?

Kök Çeşitleri Nelerdir?

Mani Çeşitleri Nelerdir?

Mani Çeşitleri Nelerdir?

Zehirli Mantar Çeşitleri Nelerdir?

Zehirli Mantar Çeşitleri Nelerdir?

Altın Kolye Çeşitleri Nelerdir?

Altın Kolye Çeşitleri Nelerdir?

Altın Bilezik Çeşitleri Nelerdir?

Altın Bilezik Çeşitleri Nelerdir?

Fidan Çeşitleri Nelerdir?

Fidan Çeşitleri Nelerdir?

Çakmak Çeşitleri Nelerdir?

Çakmak Çeşitleri Nelerdir?

İtalyan Makarna Çeşitleri Nelerdir?

İtalyan Makarna Çeşitleri Nelerdir?

Nem Çeşitleri Nelerdir?

Nem Çeşitleri Nelerdir?

Tost Çeşitleri Nelerdir?

Tost Çeşitleri Nelerdir?

Likit Çeşitleri Nelerdir?

Likit Çeşitleri Nelerdir?

Besin Çeşitleri Nelerdir?

Besin Çeşitleri Nelerdir?

Kuru Fasulye Çeşitleri Nelerdir?

Kuru Fasulye Çeşitleri Nelerdir?

Üçgen Çeşitleri Nelerdir?

Üçgen Çeşitleri Nelerdir?

Led Çeşitleri Nelerdir?

Led Çeşitleri Nelerdir?

Helva Çeşitleri Nelerdir?

Helva Çeşitleri Nelerdir?

Çiçek Çeşitleri Nelerdir?

Çiçek Çeşitleri Nelerdir?

Bilezik Çeşitleri Nelerdir?

Bilezik Çeşitleri Nelerdir?

Salata Çeşitleri Nelerdir?

Salata Çeşitleri Nelerdir?

Göç Çeşitleri Nelerdir?

Göç Çeşitleri Nelerdir?

Doğru Çeşitleri Nelerdir?

Doğru Çeşitleri Nelerdir?

Meze Çeşitleri Nelerdir?

Meze Çeşitleri Nelerdir?

Pirinç Çeşitleri Nelerdir?

Pirinç Çeşitleri Nelerdir?

Bant Çeşitleri Nelerdir?

Bant Çeşitleri Nelerdir?