Sarmaşık Çeşitleri
Sarmaşıklar, sarılma ve tırmanma özellikleri olan bitkiler oldukları için bu adı almışlardır. Vitaceae familyasına ait olan sarmaşık çeşitleri, Kuzey Amerika ve Orta Asya'da 15 kadar bilinen türe sahiptir. Genellikle yaz aylarında atağa geçen sarmaşıklar, diğer bitkilere sarılarak yaşamlarını devam ettirirler. Sarmaşık yaprakları sonbahar itibari ile çiçek açar. Sarmaşık çiçekleri sarı ve yeşil renklere sahiptir.
Sarmaşık çeşitlerinin üretimi tohum ve çelik yöntemi ile yapılır. Tohumlar 4 derecede katlandiktan sonra ilkbahar aylarında ekimi yapılır. Sarmaşık çeşitleri, yer ve toprak istekleri bakımından seçici bitkiler değildir. Kuru olmayan her yerde kolaylıkla yetişirler. Sarmaşık çeşitleri, besin maddeleri zengin, hafif, derin ve iyi drene olan toprakları daha fazla severler. Don olaylarına karşı da son derece dayanıklıdırlar. Sarmaşık çeşitleri en fazla peyzajda kullanılır. Ev ve binaların örtülmesinde hem çok hoş bir görüntü yaratırlar hem de yetiştirilmesi kolaydır.
Sarmaşık Çeşitleri Nelerdir?
- Ampelopsis quinquefolia: Virjinya sarmaşığı olarak bilinen bu sarmaşık türü, haziran ayında yeşil ve beyaz çiçekler açar, fakat çiçekler gösterişsiz ve pek hoş değildir. Beş taç yaprağa sahip olan bu sarmaşık çeşidinin çiçek sapları oldukça kısadır. Bezelyeden küçük iki gözlü ve koyu mavi renkli meyveleri bulunur. Virjinya sarmaşığı'nın yaprakları sonbahar aylarında tamamen kırmızıya bürünür. Yapraklar el ayası şeklinde olup geniştir. 5 loplu olan virjinya sarmaşığı'nın yaprakları parlak koyu renkli ve sivri uçlara sahiptir. Kenar kısımlar dişli, yumuşak ve oval 5-12 cm boylarına sahip sürgün kısımları ise tırmanıcı antenlere sahiptir. Virjinya sarmaşığı besin maddeleri bakımından zengin, iyi drene özelliklerine sahip verimli toprakları çok sever. Kuraklığa ve don olaylarına karşı ise son derece dayanıklıdır. 15 metreye kadar uzayabilen virjinya sarmaşığı çok çabuk büyüme özelliğine sahiptir. Sonbaharda dekoratif bir renklenme yaratır.
- Ampelopsis veitchii: Sarmaşık çeşitleri arasında en bilineni olup, Amerikan sarmaşığı ya da Amerikan yabancı asması olarak da bilinir. Meyveleri sonbahar aylarında olgun hale gelir. Meyveler küreye benzeyen mavi siyah renk karışımındadır. Amerikan sarmaşığı'nın çiçekleri hermafrodit, beyaz renkli ve büyüktür. Yaşlı sürgünlerdeki çiçeklerin rengi kırmızımsıdır. 5 yapraklı olan Amerikan sarmaşığı yaprakları yeşil renge sahiptir. Sarmaşık çeşitleri arasında son derece güzel bir özelliği vardır, o da yaprakların her mevsim değişik renk almasıdır. İlkbahar aylarında mor, yaz aylarında yeşil, sonbaharda ise kırmızı renklidir. Amerikan sarmaşığı hafif nem, iyi drene koşulları ve gübre içerikli toprakları çok sever. Kayalık olan yerlerde çok daha kolay yetişir. Aşırı sıcak ve kuraklığı sevmez, nemli ve ılık iklimleri daha çok sever. Güneş alan ve aydınlık olan yerlerde çok daha çabuk büyüme özelliği gösteren Amerikan sarmaşığı'nın boyu 12 metreye kadar uzayabilmektedir.
|
Sarmaşık çeşitleri Kuzey Amerika ve Orta Asya'da 15 kadar bilinen türe sahip mi? Bu bitkilerin diğer bitkilere sarılarak yaşamlarını devam ettirdiğini ve sonbahar itibariyle çiçek açtıklarını söylediniz, bu durum bahçemdeki bitkilerle uyumlu olur mu?
Cevap yazMerhaba Şahnur,
Evet, sarmaşık bitkileri Kuzey Amerika ve Orta Asya'da 15 kadar bilinen türe sahiptir. Sarmaşıklar, diğer bitkilere sarılarak yaşadıkları için bazı durumlarda bahçenizdeki diğer bitkilerle rekabet edebilirler. Bu nedenle, bahçenizde nasıl bir ortam yaratmak istediğinizi ve mevcut bitkilerin sarmaşıklarla uyum içinde olup olmadığını dikkatlice değerlendirmeniz önemlidir.
Sonbahar itibariyle çiçek açan sarmaşıklar, bahçenize renk ve canlılık katabilir. Ancak, sarmaşıkların yayılma hızını ve diğer bitkilere zarar verme potansiyelini göz önünde bulundurmalısınız. Uygun bakım ve budama ile sarmaşıkların bahçenizde dengeli bir şekilde büyümesini sağlayabilirsiniz.
Umarım bu bilgi, bahçenizde doğru kararlar vermenize yardımcı olur.