Meze Çeşitleri Meze çeşitleri, sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Farklı kültürlerde çeşitli şekillerde hazırlanan mezeler, hem ana yemeklerin yanında hem de atıştırmalık olarak tüketilir. İşte bazı popüler meze çeşitleri ve tarifleri: Yoğurtlu Mezeler Yoğurtla hazırlanan mezeler, hafif ve ferahlatıcı özellikleriyle bilinir. İşte bazı yoğurtlu meze çeşitleri:
Sıcak Mezeler Sıcak mezeler, genellikle ana yemek öncesinde ya da yanında servis edilir ve sıcak olarak tüketilir:
Zeytinyağlı Mezeler Zeytinyağlı mezeler, özellikle Ege mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır:
Yoğurtlu Közlenmiş Patlıcan Mezesi Tarifi Gerekli Malzemeler
Yapılışı İlk olarak patlıcanları ocakta kabukları yumuşayana dek közleyin. Közlenmiş patlıcanların kabuklarını soyun ve ince ince doğrayın. Bir kabın içine sarımsakları rendeleyin, tuz ve yoğurdu ekleyip karıştırın. Doğradığınız patlıcanları da yoğurda ilave edin ve karıştırarak servis tabağına alın. Üzerini isot veya sevdiğiniz herhangi bir baharatla süsleyebilirsiniz. Taze Börülce Mezesi Tarifi Gerekli Malzemeler
Yapılışı Börülceleri ayıklayın, olgun olanların da içini ayıklayın ve börülceleri bir tencereye koyup 30 dakika kadar haşlayın. Haşlanmış olan börülceleri sudan çıkarıp hemen süzün. Soğanı piyazlık şekilde doğrayın ve ayçiçek yağı ile hafif kavurun. Daha sonra süzülen börülceleri ilave edin ve tuz ekleyip biraz daha kavurun. Bu kavurma işlemini bir iki karıştırma şeklinde yapıp ocağı kapatın. Servis tabağına aldığınız börülcenin üzerine limon ve zeytinyağı ekleyin. Sigara Böreği Tarifi Gerekli Malzemeler
Yapılışı Yufkayı tezgâha serin ve üçgen şeklinde 12 eş parçaya bölün. Bir kabın içine doğradığınız maydanozları ve lor peynirini koyup karıştırın. Üçgen şekilde kesilmiş olan yufkaların bir tanesini alın, geniş olan kısmına iç harcından bir kaşık kadar koyun. Kenarlarını peynirin dökülmemesi için içe kıvırın ve rulo şeklinde sarın. Tüm yufkaları bu şekilde bitirin. Uç kısmının açılmaması için hafif su ile ıslatabilirsiniz. Bir tavaya yağı koyup kızdırın. Daha sonra hazırladığınız börekleri kızgın yağda çevirerek kızartın. Kızarttığınız börekleri servis tabağına alın. Dilerseniz yağını çekmesi için servis tabağının altına havlu peçete serebilirsiniz. Afiyet olsun. |