Dünya genelinde toprak yapısı ve iklim koşullarına bağlı olarak ot çeşitliliği oldukça geniş bir yelpazeye yayılmaktadır. Bazı otlar yüksek sıcaklıklara dayanıklı iken, bazıları soğuk iklimlere adapte olabilmektedir. Ülkemizde de iklim çeşitliliği ve toprak dağılımı nedeniyle çeşitli ot türleri bulunmaktadır. Ayrıca, ot çeşitliliği rakım ile de yakından ilişkilidir; özellikle dağlık bölgelerimizde çeşitli ot türleri yetişmektedir. Ot çeşitleri zehirli ve zehirsiz olarak iki ana grupta toplanmaktadır. Ot Çeşitlerinin Sınıflandırılması Ot çeşitleri yaşam sürelerine göre sınıflandırılabilir:
Tek yıllık ot çeşitleri, büyüme, gelişme ve tohum bırakma süreçlerini bir mevsim içinde tamamlayan bitkilerdir. İki yıllık ot çeşitleri ise çimlenme ile tohum verme sürecini iki yıl içinde tamamlarlar. Çok yıllık otlar ise aynı kök yapısına sahip olup, yıllar boyunca yaşamlarını ve gelişmelerini sürdüren bitkilerdir. İnsan Sağlığına Faydalı Ot Çeşitleri İnsan sağlığına faydalı bazı ot çeşitleri şunlardır:
Ülkemizde ot çeşitliliği oldukça fazladır ve daha sayabileceğimiz birçok şifalı ot bulunmaktadır. Bu otlar, insan sağlığı açısından birçok faydası olan, kurutularak, çay şeklinde demlenerek veya baharat olarak kullanılabilen bitkilerdir. Ayrıca, hayvan yemi olarak yetiştirilen yonca, fiğ ve üçgül gibi ot çeşitleri de bulunmaktadır. Ancak, ot çeşitliliği arasında zehirli ot türleri de bulunmaktadır ve bu otlar insan sağlığına zararlı ve toksik etki yapabilmektedir. Zehirli Ot Çeşitleri Zehirli ot çeşitleri ise şunlardır:
Bu ot çeşitleri içerdikleri zehirli toksinler nedeniyle yenildiğinde hızlı bir şekilde kana karışarak zehir etkisi göstermektedirler. Dış görünüşleri dikkat çekici ve hoş kokulu olabilir; ancak, kaynakları belli olmayan ve tanımlayamadığınız otları tüketmekten kaçınmalısınız. Hatta bu tür otların hayvan yemi olarak kullanılmasından da uzak durulmalıdır. |