Makarna Çeşitleri Makarna, dünya genelinde farklı kültürlerin mutfaklarında sıkça kullanılan bir gıda maddesidir. Özellikle İtalya'da makarna tüketimi oldukça yaygındır ve birçok farklı makarna çeşidi buradan tüm dünyaya yayılmıştır. Makarna, sos eklenerek pişirilebildiği gibi yemeklerin yanında garnitür olarak ya da salata şeklinde de tüketilebilir. Aşağıda, dünya genelinde en sık kullanılan makarna çeşitleri ve bu makarna çeşitleri ile yapabileceğiniz bazı tarif önerileri bulunmaktadır. Genel Olarak Kullanılan Makarna Çeşitleri Spagetti Spagetti, makarna çeşitleri arasında belki de en çok tüketilen makarnadır. Özellikle çocuklar bu makarnayı yemeyi çok sever. Spagetti, bolognese (kıymalı) ve napolitan (domatesli) soslarla yaygın olarak tüketilir. Ayrıca, sos sevmeyenler için sade olarak haşlanıp üzerine peynir eklenerek de tüketilebilir. Uzun bir makarna olduğu için yerken çatalla kaşığın içine dolayarak yemek oldukça pratiktir. Üzerine parmesan peyniri eklemeyi unutmayın. Penne Makarna Penne makarna, İtalyanca'da "kalem" anlamına gelir. Boru şeklinde olup uçları çapraz kesik olan bu makarna, genellikle Penne Arabiata olarak bilinir. Acılı domates sos kullanılarak yapılan bu makarna, acısız olarak da tüketilebilir. Makarna sade olarak haşlanıp istenilen sosla karıştırılarak servis edilir. Çatal ile yemesi rahat olduğu için tercih edilir. Ayrıca, domates sosunun içinde file zeytin de bulunabilir. Fettucini Fettucini, restoran menülerinde sıkça karşımıza çıkan bir makarna çeşididir. Evlerde sık kullanılmaz. Yassı ve yumak haline getirilmiş bu makarna, genellikle kremalı ve tavuklu olarak tercih edilir. Sosun içinde mantar, kuru domates ve fesleğen de bulunabilir. Bunun dışında, deniz mahsulleri ile yapılan kremalı versiyonu da mevcuttur. Fettucini makarnasının ilk olarak Roma'da bulunan Alfredo di Roma restoranında yapıldığı söylenmektedir. Fırın Makarna Fırın makarna, spagetti uzunluğunda ancak biraz daha kalın bir makarna çeşididir. Genellikle beşamel sos, beyaz peynir ve kaşar peyniri kullanılarak yapılır. Sos ilave edilerek diğer makarna çeşitleri gibi tüketildiği pek görülmez. Lazanya Lazanya, yaprak şekline sahip bir makarna çeşididir. Kenarları hafif tırtıklı olan bu lazanya yaprakları hazır olarak satılır. Evde kendiniz yapmak isterseniz, yaprakları suda haşlayıp bir kaba dizerek kat kat hazırlayabilirsiniz. Aralarına kıyma sos eklenir ve beşamel sos dökülerek fırına verilir. Evde denemenizi tavsiye edeceğim makarna çeşitlerinden biridir. Fusilli (Burgu Makarna) Fusilli, evlerde çok sık kullanılan bir makarna çeşididir. Kıymalı, domates soslu, kremalı ya da sade olarak tüketilebilir. Burgu burgu görüntüsü nedeniyle tercih edilir. Aynı zamanda file zeytin, mısır, salatalık ve maydanoz eklenerek salata şeklinde de tüketilebilir. Süzme yoğurt ile de oldukça lezzetlidir. Kelebek Makarna Kelebek makarna, dekoratif görüntüsü nedeniyle meze olarak tercih edilen bir makarna çeşididir. İtalyanca'da "farfalle" olarak bilinir. Genellikle evlerde domates soslu olarak tüketilir. Midye Makarna Midye makarna, salyangoz kabuğunu andıran görüntüsü ile dikkat çeker. İçine kıyma doldurularak çok lezzetli hale gelir. Aynı zamanda makarna salatası olarak da yapılabilir. Tel Şehriye Tel şehriye, küçük boyutları nedeniyle pilavlarda ve çorbalarda kullanılan bir makarna çeşididir. Pirinç pilavında oldukça lezzetlidir. Genel olarak kullandığımız makarna çeşitleri bu kadarla sınırlıdır. Ancak, burada sayamadığımız daha birçok makarna çeşidi bulunmaktadır. Ortak soslar kullanıldığı için hepsini yazma gereği duymadım. Umarım bu makarna çeşitleri ile lezzetli tarifler yapabilirsiniz. |