Köfte Çeşitleri Köfte, pratik ve lezzetli bir yemek olarak aklımıza ilk gelen seçeneklerden biridir. İster et, balık, tavuk ister bulgur ve mercimekle yapılsın, yapımı kolay ve yemesi keyiflidir. Çocuklar "anne ben acıktım" dediğinde, ekmek arası köfte ve ayran sıklıkla tercih edilen bir yemektir. Anne köftesi, tadı damağımızda kalan ve kokusu burnumuzdan gitmeyen bir lezzettir. Her yaşta köfteyi seven bir milletiz ve Türk mutfağında sayısız köfte çeşidi bulunmaktadır. Her ilin, hatta her köyün kendine özgü bir köftesi vardır. Yöresel Köfte Çeşitlerimiz Her yörenin köftesinin lezzeti, o yörede yetişen otlarla beslenen koyun ve dananın etinden gelir. Köftelerin lezzeti, hazırlandığı yöreye, içine eklenen malzemelere ve pişirme yöntemine göre değişir. Güneydoğu bölgesine baktığımızda, bu civardaki köfte çeşitlerinde bulgur sıklıkla kullanılır. İçli köfte, sulu köfte, fırında köfte ve ızgara köfte gibi birçok köfte çeşidi vardır. Tüm köftelerin kendine has bir lezzeti vardır. Sağlıklı köfteler yemek istiyorsanız, köftelerinizi kendiniz hazırlamalısınız. Lezzetli köfteler yapmak için iyi bir et seçimi yapmanız gerekmektedir. Etin yağlı ve özellikle köfte yapmaya uygun yerlerinden alınması önemlidir. Et seçiminde "Ben etten anlamam" diyorsanız, kasabınıza nasıl bir köfte yapacağınızı anlatın; o size bu konuda yardımcı olacaktır. Böylece lezzetli bir köfte yapmış olursunuz. En iyi et seçimi için, 750 gram orta yağlı dana eti kıyma (genç dana ve kaburganın üstü ve ön koldan alınmalı) ve 250 gram orta yağlı koyun eti kıyma alıp bu iki kıymanın karışımı ile yapılan köfteler oldukça lezzetli olur. İyi bir köfte nasıl olmalıdır? Bu sorunun cevabı, suyunu kaybetmemiş, yumuşak ve pişme sırasında dağılmayan köftedir. İçine katılan malzemelerin doğranma teknikleri de köftenin lezzetini etkiler. Soğan konulan bir köftede, soğanı ezerek rendelemek yerine daha keskin ve kalın bir rende ile rendelemek daha iyidir. Sarımsak kullanılan köftelerde, sarımsağı kıyma ile çekmek daha iyi bir lezzet elde edilmesini sağlar. Sarımsak köftenin içinde iri kalırsa köfte dağılır. Maydanozu olabildiği kadar ince doğramak gerekir. Köfteyi yoğururken fazla sert yoğurmamak, etin lezzetini bozulmaması açısından önemlidir. Köfteyi mutlaka dolapta en az 1 saat dinlendirin. Akçaabat Köfte Akçaabat yöresine ait bir köftedir. Yörede yetişen genç dananın ön kol etinden yapılır. Akçaabat Köftede Kullanılan Malzemeler
Akçaabat Köfte Nasıl Yapılır? Sarımsak, bayat ekmek içi ve yağ et makinesinde çekilir. Kıymanın içine çekilmiş malzeme ilave edilir. Tuz da eklenip güzel bir şekilde yoğrulur. Bu karışım 1 saat dinlendirildikten sonra ızgarada pişirilebilir. Sivas Köfte Sivas yöresinde yetişen koyun etinden yapılır. Çok az malzeme ile hazırlanır. Sivas Köfte Malzemeler
Sivas Köfte Nasıl Yapılır? Bu köftenin hazırlanmasının püf noktası, etin iki kere çekilmesidir. Etin içine tuz atılır ve çift çekim yapılır. Şekil verilen köfteler 1 saat dinlendirilip ızgarada pişirilir. Diğer Yöresel Köfte Çeşitleri Köfte çeşitleri, tariflerde de görüldüğü gibi her yörenin köftesinin yapılışı ve kullanılan hayvanın eti farklıdır. Ancak her köftenin lezzeti de ayrıdır. Bu iki köfte haricinde, yöresel köftelerimize bakarsak Tekirdağ köfte, İzmir köfte, Tire köfte, Balaban köfte, Salihli odun köfte, Biga köfte, Bünyan köfte, Ödemiş köfte, Bergama köfte, Aydın Çine köfte, Elazığ Harput köftesi, Antep içli köfte, Adıyaman içli köfte, Kahramanmaraş içli köfte, Adana içli köfte, Bodrum köftesi gibi birçok yöresel köfte çeşidimiz vardır. |