Sütlü Tatlı Çeşitleri Nelerdir?
21 Haziran 2024

Sütlü Tatlı Çeşitleri Nelerdir?

Süt, besleyici özellikleri ve lezzeti ile mutfaklarımızın vazgeçilmez bir bileşenidir. Bebeklikten itibaren tanıştığımız ilk tatlı türü genellikle sütlü tatlılardır. Bu tatlılar, süt ve şeker gibi temel bileşenlerin yanı sıra, kıvam verici maddelerle zenginleştirilerek hazırlanır. Sütlü tatlıların temel malzemeleri arasında yumurta, irmik, nişasta ve pirinç unu gibi kıvam vericiler bulunur. Sütlü tatlılar, lezzetli ve besleyici olmalarının yanı sıra, yapımı da oldukça kolaydır.

Popüler Sütlü Tatlı Çeşitleri

Evde kolayca yapabileceğiniz ve lezzetli sütlü tatlılar arasında şunlar yer alır:
  • Sütlaç
  • Tavukgöğsü
  • Kazandibi
  • Salep
  • Sakızlı Muhallebi
  • Güllaç
  • Sütlü Aşure
  • İrmik Tatlısı
  • Sütlü İrmik Helvası

Bu tatlılar, özellikle ramazan aylarında iftar sofralarının baş tacı olur. Örneğin, güllaç hem yapımı kolaydır hem de hazmı kolay olduğu için ramazan sofralarında tercih edilir. Güllaç, 1400'lü yıllarda Mısır nişastası ile yapılan yufkaların sütle ıslatılması ve şeker ile gül suyu eklenerek tatlandırılmasıyla ortaya çıkmıştır.

Güllaç Tarifi

Malzemeler

  • 300 gr. Güllaç yaprağı
  • 2 lt. Süt
  • 2 su bardağı şeker
  • Gül suyu (isteğe bağlı olarak vanilya da kullanılabilir)
  • 100 gr. Ceviz

Süslemek için:

  • Nar
  • Hindistan cevizi

Yapılışı

Sütü bir tencereye alın ve içine şekeri ekleyin. Tencereyi ocağa koyup altını kısın. Önemli olan, sütün kaynamamasıdır; sütü şekerin eriteceği sıcaklığa getirmek yeterlidir. Sütü ocaktan aldıktan sonra içine isteğe bağlı olarak gül suyu veya vanilya ekleyin. Sütü geniş bir tepsiye alın ve güllaç yapraklarını sütle ıslatıp yapacağınız tepsiye yerleştirin. Bu işlemde dikkat etmeniz gereken nokta, güllaç yapraklarının parlak kısmının yukarı bakmasıdır. 3 kat güllaç yaprağı koyduktan sonra araya ceviz ekleyip tekrar güllaç yapraklarını ıslatmaya devam edin. En son kalan sütü güllacın üstüne döküp çekmesi için dinlenmeye bırakın. Üstünü nar veya Hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sütlü İrmik Helva Tarifi

Malzemeler

  • 3 su bardağı irmik
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı süt
  • 2 su bardağı su
  • 100 gr. Tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • Dondurma (isteğe bağlı)

Yapılışı

İrmik, dolmalık fıstık ve sıvı yağı bir tava içerisine koyup ocağa alın. Sürekli karıştırarak, kısık ateşte irmiği kavurun. İrmiği kavururken tereyağı kullanmayın, çünkü uzun süreli kavurma işlemi tereyağını yakabilir. İrmiğin rengi kahverengi olana kadar kavurun. Diğer bir tencere içinde süt ve şekeri koyup şeker eriyene kadar sütü ısıtın. Kavrulan irmiğin üzerine döküp sütü çekene kadar pişirin. İrmik helvanızı 20 dakika dinlendirin. Harika bir sunum önerisi olarak, diğer bir süt lezzeti olan dondurma ile servis edebilirsiniz. Gerçekten muhteşem bir tat oluyor.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İklim Çeşitleri Nelerdir?

İklim Çeşitleri Nelerdir?

Pantolon Çeşitleri Nelerdir?

Pantolon Çeşitleri Nelerdir?

Popüler İçerikler

Editörün Seçtiği

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Et Yemekleri Çeşitleri Nelerdir?

Et Yemekleri Çeşitleri Nelerdir?

Dondurma Çeşitleri Nelerdir?

Dondurma Çeşitleri Nelerdir?

Kukla Çeşitleri Nelerdir?

Kukla Çeşitleri Nelerdir?

Et Çeşitleri Nelerdir?

Et Çeşitleri Nelerdir?

Meyve Çeşitleri Nelerdir?

Meyve Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Brahma Tavuk Çeşitleri Nelerdir?

Brahma Tavuk Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Bıçak Çeşitleri Nelerdir?

Bıçak Çeşitleri Nelerdir?

Bant Çeşitleri Nelerdir?

Bant Çeşitleri Nelerdir?

Kilit Çeşitleri Nelerdir?

Kilit Çeşitleri Nelerdir?

Kutu Çeşitleri Nelerdir?

Kutu Çeşitleri Nelerdir?

Soğuk Meze Çeşitleri Nelerdir?

Soğuk Meze Çeşitleri Nelerdir?

Salavat Çeşitleri Nelerdir?

Salavat Çeşitleri Nelerdir?

Tatlı Çeşitleri Nelerdir?

Tatlı Çeşitleri Nelerdir?

Sandviç Çeşitleri Nelerdir?

Sandviç Çeşitleri Nelerdir?

Hac Çeşitleri Nelerdir?

Hac Çeşitleri Nelerdir?

Sunum Çeşitleri Nelerdir?

Sunum Çeşitleri Nelerdir?

Koşma Çeşitleri Nelerdir?

Koşma Çeşitleri Nelerdir?

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Elbise Çeşitleri Nelerdir?

Elbise Çeşitleri Nelerdir?

Bulgur Pilavı Çeşitleri Nelerdir?

Bulgur Pilavı Çeşitleri Nelerdir?

Bağlama Çeşitleri Nelerdir?

Bağlama Çeşitleri Nelerdir?

Baza Çeşitleri Nelerdir?

Baza Çeşitleri Nelerdir?

Bağ Çeşitleri Nelerdir?

Bağ Çeşitleri Nelerdir?

Makarna Salatası Çeşitleri Nelerdir?

Makarna Salatası Çeşitleri Nelerdir?

Tuğla Çeşitleri Nelerdir?

Tuğla Çeşitleri Nelerdir?

Rapala Çeşitleri Nelerdir?

Rapala Çeşitleri Nelerdir?

Kolye Çeşitleri Nelerdir?

Kolye Çeşitleri Nelerdir?

Lens Çeşitleri Nelerdir?

Lens Çeşitleri Nelerdir?

İbadet Çeşitleri Nelerdir?

İbadet Çeşitleri Nelerdir?

Yufkadan Börek Çeşitleri Nelerdir?

Yufkadan Börek Çeşitleri Nelerdir?

Kemik Çeşitleri Nelerdir?

Kemik Çeşitleri Nelerdir?

Sanat Çeşitleri Nelerdir?

Sanat Çeşitleri Nelerdir?

Toprak Çeşitleri Nelerdir?

Toprak Çeşitleri Nelerdir?

Takı Çeşitleri Nelerdir?

Takı Çeşitleri Nelerdir?