Süt, besleyici özellikleri ve lezzeti ile mutfaklarımızın vazgeçilmez bir bileşenidir. Bebeklikten itibaren tanıştığımız ilk tatlı türü genellikle sütlü tatlılardır. Bu tatlılar, süt ve şeker gibi temel bileşenlerin yanı sıra, kıvam verici maddelerle zenginleştirilerek hazırlanır. Sütlü tatlıların temel malzemeleri arasında yumurta, irmik, nişasta ve pirinç unu gibi kıvam vericiler bulunur. Sütlü tatlılar, lezzetli ve besleyici olmalarının yanı sıra, yapımı da oldukça kolaydır. Popüler Sütlü Tatlı Çeşitleri Evde kolayca yapabileceğiniz ve lezzetli sütlü tatlılar arasında şunlar yer alır:
Bu tatlılar, özellikle ramazan aylarında iftar sofralarının baş tacı olur. Örneğin, güllaç hem yapımı kolaydır hem de hazmı kolay olduğu için ramazan sofralarında tercih edilir. Güllaç, 1400'lü yıllarda Mısır nişastası ile yapılan yufkaların sütle ıslatılması ve şeker ile gül suyu eklenerek tatlandırılmasıyla ortaya çıkmıştır. Güllaç Tarifi Malzemeler
Süslemek için:
Yapılışı Sütü bir tencereye alın ve içine şekeri ekleyin. Tencereyi ocağa koyup altını kısın. Önemli olan, sütün kaynamamasıdır; sütü şekerin eriteceği sıcaklığa getirmek yeterlidir. Sütü ocaktan aldıktan sonra içine isteğe bağlı olarak gül suyu veya vanilya ekleyin. Sütü geniş bir tepsiye alın ve güllaç yapraklarını sütle ıslatıp yapacağınız tepsiye yerleştirin. Bu işlemde dikkat etmeniz gereken nokta, güllaç yapraklarının parlak kısmının yukarı bakmasıdır. 3 kat güllaç yaprağı koyduktan sonra araya ceviz ekleyip tekrar güllaç yapraklarını ıslatmaya devam edin. En son kalan sütü güllacın üstüne döküp çekmesi için dinlenmeye bırakın. Üstünü nar veya Hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun. Sütlü İrmik Helva Tarifi Malzemeler
Yapılışı İrmik, dolmalık fıstık ve sıvı yağı bir tava içerisine koyup ocağa alın. Sürekli karıştırarak, kısık ateşte irmiği kavurun. İrmiği kavururken tereyağı kullanmayın, çünkü uzun süreli kavurma işlemi tereyağını yakabilir. İrmiğin rengi kahverengi olana kadar kavurun. Diğer bir tencere içinde süt ve şekeri koyup şeker eriyene kadar sütü ısıtın. Kavrulan irmiğin üzerine döküp sütü çekene kadar pişirin. İrmik helvanızı 20 dakika dinlendirin. Harika bir sunum önerisi olarak, diğer bir süt lezzeti olan dondurma ile servis edebilirsiniz. Gerçekten muhteşem bir tat oluyor. Afiyet olsun. |