Lahana Çeşitleri Lahana, vitamin ve mineral açısından zengin sebzeler arasında yer alır ve birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu geniş yapraklı bitki, bol yağış alan yerlerde verimli bir şekilde yetişir. Lahana, kireçsiz, geçirgen ve humus açısından zengin toprakları sever. İlkbahar mevsiminde tohum olarak toprağa ekilen lahana, Mayıs ayında yeşermeye başlayarak gelişir. Sulama ve gübreleme olanaklarının geliştirilmesiyle oldukça iri yapıya ulaşan lahana, bol miktarda vitamin içerir. Türkiye'de özellikle Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yoğun olarak yetiştirilen lahana, organik hayvan gübresi ile desteklendiğinde devasa büyüklüğe ulaşabilir. Sağlığa olumlu etkileri olan lahana türlerinden çeşitli yemekler yapılmaktadır. Ayrıca turşu yapımında da tercih edilen bu besin maddesi, zayıflama diyetlerinde de kullanılabilir. Aşırı sıcak ve soğuk iklimlerde yetişme alanı daralan lahana çeşitleri, göbek çevresinde dağılan yapraklarıyla toprak seviyesine yakın yetişen köklü bir sebzedir. Olumsuz hava koşullarına karşı dayanaksız olan bu sebze, her coğrafyaya ait iklime uyum sağlamaz. Lahana, çiğ olarak tüketilebildiği gibi haşlama yöntemiyle de sade olarak yenilebilir. Kara Lahana Ülkemizde en çok Karadeniz bölgesinde yetişen kara lahana, yeşil ve iri yapraklara sahiptir. Aynı zamanda kalın yaprakları sayesinde raf ömrü uzun bitkiler arasında yer alır. C vitamini bakımından zengin içeriğe sahip bu ürün ile enfes yemekler yapılabilir. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye yönelik tercih edilmesi gereken sebzelerden biri olan kara lahana, lifli yapısıyla mide dostudur. Ayrıca, kanser hücrelerini azaltma etkisi vardır. Beyaz Lahana Manav reyonlarında sıkça karşılaşılan bir kış sebzesi olan beyaz lahana, bin bir türlü yemeklerin ana maddesini oluşturur. Bu şifa kaynağı sebze ile vücuttaki toksinlerin atılması mümkündür. En çok Akdeniz bölgesinde yetiştirilen beyaz lahana, tarım olanaklarının geliştiği ve iklimin elverişli olduğu her yerde yetiştirilebilir. Geniş ve ince yapraklıdır. Sarma yapımında sıkça kullanılan bu bitkisel ürün, oldukça doyurucu bir özelliğe sahiptir. Tokluk hissi yarattığından ötürü diyet listelerinde yerini alabilir. Mor Lahana Göz alıcı rengiyle birçok yemek türünü zenginleştiren mor lahana, küçük boyutlara sahiptir. Yaprakları sert nitelikte olup soğuğa karşı dayanıklıdır. Sulama ve toprak minerali gelişmiş alanlarda verimli bir şekilde yetişebilir. Genellikle salata ve turşu yapımında ön planda tutulur. Renginden dolayı birçok yoğurtlu meze yapımında tercih edilmektedir. Mor lahananın barındırdığı vitamin deposu, vücut enerjisinin artışına katkı sağlar. Lahananın Faydaları Lahana çeşitleri, sadece lezzetli yemekler sunmakla kalmaz; aynı zamanda sağlığa da birçok fayda sağlar:
Lahana Yetiştiriciliği Lahana yetiştiriciliği, doğru toprak ve iklim koşullarının sağlanması durumunda oldukça verimli olabilir. Lahana yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenler:
Lahana, çeşitli türleri ve sayısız faydası ile sofralarımızda önemli bir yere sahiptir. Doğru yetiştirme teknikleri ve uygun iklim koşulları sağlandığında, lahanadan elde edilen verim ve kalite de artacaktır. |