Sebze Çeşitleri Sebze çeşitleri, meyve, tohum, yaprak, çiçek, kök, gövde ve sürgün gibi çeşitli bitki kısımlarının besin olarak faydalanıldığı, vitamin, mineral ve beslenme değeri yüksek olan, pişirme işlemi uygulanan veya taze şekilde tüketilen, tek veya çok yıllık otsu bitkilerin tamamına verilen isimdir. Sebze çeşitleri, günümüzde mevsim faktörlerine bağlı olarak yetiştirilir. Ülkemizdeki çevre ve iklim özellikleri, sebzelerin hemen her mevsim yetiştirilmesine olanak sağlamaktadır. Sebzeler, insan beslenmesinde önemli bir yere sahip olup, sağlıklı beslenme kurallarına göre tüketilmesi şart olan gıda türleridir. Sebze çeşitleri, çiçek türleri dikkate alındığında familyalarına göre, mevsim şartları düşünüldüğünde ise sıcak ve soğuk iklim sebzeleri olarak değerlendirilir. Sağlığın vazgeçilmez parçaları olan sebzeler, içeriklerindeki protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral değerleri bakımından en kıymetli gıdalardır. Her sebze çeşidinin beslenmedeki yeri ayrıdır ve hepsi de vücudun belli gereksinimlerini karşılar. Sebzeler, üzerinde günlerce konuşulabilecek başlı başına bir konudur. Bu makalede, sebzeler hakkında genel bilgi sahibi olmaya çalışacağız. Sebzelerin Yetişme Mevsimine Göre Sınıflandırılması
Sebzelerin Yetiştirme Sistemlerine Göre Sınıflandırılması
Yenilen Kısımlarına Göre Sebze Çeşitleri
|