Buğday Çeşitleri Nelerdir?
22 Haziran 2024

Buğday Çeşitleri Nelerdir?

Buğday, temel ihtiyaç besinlerinin başında gelen ve içeriğinde çeşitli mineral ve vitaminler bulunan, dünya genelinde ekilip hasat edilen önemli bir bitkidir. Buğday otsu bir bitki olup, karasal iklimde yıllık olarak yetişir ve dünya genelinde mısır ekiminden sonra en çok ekilen ikinci bitkidir. Buğday çeşitleri, karasal iklim çeşitliliği ve ekolojik dengeye göre farklılık gösterir. Kurak iklimleri sevmesine rağmen nemli bölgelerde de çeşitli teknikler kullanılarak yetiştirilebilir ve bu teknikler yeni buğday çeşitlerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır.

Buğdayın Tarihsel Gelişimi

Buğday çeşitleri, özellikle kıtlık ve açlık dönemlerinin yaşandığı 1930'lu yıllardan itibaren artış göstermiştir. Gelişen teknoloji ile buğday üretimi daha kolay hale gelmiştir. Bilimsel kaynaklara göre, buğday yabani olarak küçük tohumlar halinde kendiliğinden yetişirken, insanların eliyle ekilip üretildikçe gelişmiş ve bugünkü haline dönüşmüştür. Buğdayın içeriğinde ortalama %70 şeker, %12 protein, %2 yağ, %12 su, %2.2 selüloz ve %1.8 diğer madenler bulunur.

Türkiye'de Üretilen Buğday Çeşitleri

Kavılca Buğdayı

Kavılca buğdayı, ekonomik olarak çok fazla öneme sahip olmamakla birlikte kültürel açıdan büyük bir öneme sahiptir. Kars bölgesinde yok olmaya yüz tutmuşken bir grup gönüllünün çabaları ile yeniden canlandırılmıştır. Kabuk sayısının fazla olması nedeniyle tohuma ulaşmak biraz zahmetlidir. Kavılca buğdayı soğuk iklime dayanıklı olup, kar yağışının fazla olduğu yerlerde daha iyi yetişir ve nişasta oranı yüksektir.

Gün 91

Tarla Bitkileri ve Araştırma Enstitüsü tarafından 1991 yılında tescil ettirilen bu tür, kılçıklı beyaz gavuza sahip olup, kırmızı sert taneli, yüksek başak oranına sahip, orta boyda ve sık olarak yetişen sağlam yapılı bir buğday çeşididir. Ekonomik değeri yüksektir.

İkizce 96

Kırmızı taneleri, kılçıklı beyaz başak içine gizlenmiştir, orta boylu ve sağlam sapa sahip olan bu tür, tane dökmeyen ve harmana uygun bir yapıya sahiptir.

Ekmeklik Buğday

Ekmeklik buğday, buğday çeşitleri arasında en fazla üretime sahip olan türdür. Beyazdan sarıya geçiş gösteren renkte olup, küçük taneli kış ve yaz ekilebilen bir buğday çeşididir. Küçük taneli olmasına rağmen nişasta oranı yüksektir. Ekmeklik buğdaya benzer özellikte, ancak rengi kırmızı olan ve kışın ekilen buğday çeşidi ise Sünter adlı buğdaydır.

Makarnalık Buğday

Makarnalık buğday, Anadolu'nun her tarafında yetiştirilebilen bir tür olup, taneleri daha iri ve kehribar rengindedir. Farklı isimlerle anılmaktadır. Makarnalık buğdaydan fazla irmik alınması isteniyorsa, parlak, dolgun ve lekesiz (Züccaci) buğdaylar seçilmelidir.

Bisküvilik Buğday

Kaplıca buğdayı, gavuzlu buğday, İngiliz buğdayı, topbaş buğdayı, Gemlik, doğu buğdayı gibi çeşitler, bisküvi ve bazı kek türlerinin yapımında kullanılır. Bu buğday çeşitleri, tane rengi, sertlik derecesi, ekim zamanı veya yazlık-kışlık olarak kategorize edilir.

Tohumluk Buğday Çeşitleri

Midas, Durum, Lucilla, Masaccio, Sitendal ve Vittorio gibi buğdaylar, Türkiye'de oldukça verimli bir şekilde yetiştirilmektedir. Geniş adaptasyon yetenekleri ve soğuklara dayanıklılıkları ile ön plana çıkan Masaccio, Stendal ve Vittorio ekmeklik buğday türleridir. Midas, Durum ve Lucilla ise verimlilik, kalite ve hastalıklara karşı dayanıklılıkları ile ön plana çıkan makarnalık buğday türleridir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sebze Çeşitleri Nelerdir?

Sebze Çeşitleri Nelerdir?

Tatlı Çeşitleri Nelerdir?

Tatlı Çeşitleri Nelerdir?

Popüler İçerikler

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Rulman Çeşitleri Nelerdir?

Rulman Çeşitleri Nelerdir?

Zehirli Mantar Çeşitleri Nelerdir?

Zehirli Mantar Çeşitleri Nelerdir?

Kist Çeşitleri Nelerdir?

Kist Çeşitleri Nelerdir?

Çelik Çeşitleri Nelerdir?

Çelik Çeşitleri Nelerdir?

Topuz Çeşitleri Nelerdir?

Topuz Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Çikolata Çeşitleri Nelerdir?

Çikolata Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Kuvvet Çeşitleri Nelerdir?

Kuvvet Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Köfte Çeşitleri Nelerdir?

Köfte Çeşitleri Nelerdir?

Roman Çeşitleri Nelerdir?

Roman Çeşitleri Nelerdir?

Meze Çeşitleri Nelerdir?

Meze Çeşitleri Nelerdir?

Fosil Çeşitleri Nelerdir?

Fosil Çeşitleri Nelerdir?

Taş Çeşitleri Nelerdir?

Taş Çeşitleri Nelerdir?

Yumurta Çeşitleri Nelerdir?

Yumurta Çeşitleri Nelerdir?

Avize Çeşitleri Nelerdir?

Avize Çeşitleri Nelerdir?

Kaz Çeşitleri Nelerdir?

Kaz Çeşitleri Nelerdir?

Yufkadan Börek Çeşitleri Nelerdir?

Yufkadan Börek Çeşitleri Nelerdir?

Meyve Ağacı Çeşitleri Nelerdir?

Meyve Ağacı Çeşitleri Nelerdir?

Kas Çeşitleri Nelerdir?

Kas Çeşitleri Nelerdir?

Cam Çeşitleri Nelerdir?

Cam Çeşitleri Nelerdir?

Altın Kolye Çeşitleri Nelerdir?

Altın Kolye Çeşitleri Nelerdir?

Mobilya Çeşitleri Nelerdir?

Mobilya Çeşitleri Nelerdir?

Sıfat Çeşitleri Nelerdir?

Sıfat Çeşitleri Nelerdir?

Kirlilik Çeşitleri Nelerdir?

Kirlilik Çeşitleri Nelerdir?

Sardunya Çeşitleri Nelerdir?

Sardunya Çeşitleri Nelerdir?

Yeşil Salata Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Salata Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Doğru Çeşitleri Nelerdir?

Doğru Çeşitleri Nelerdir?

Yemek Çeşitleri Nelerdir?

Yemek Çeşitleri Nelerdir?

Salatalık Çeşitleri Nelerdir?

Salatalık Çeşitleri Nelerdir?

Altın Bilezik Çeşitleri Nelerdir?

Altın Bilezik Çeşitleri Nelerdir?

Çay Çeşitleri Nelerdir?

Çay Çeşitleri Nelerdir?

Tavuk Çeşitleri Nelerdir?

Tavuk Çeşitleri Nelerdir?

Sakız Çeşitleri Nelerdir?

Sakız Çeşitleri Nelerdir?

Hitabet Çeşitleri Nelerdir?

Hitabet Çeşitleri Nelerdir?

Deri Çeşitleri Nelerdir?

Deri Çeşitleri Nelerdir?

Tabanca Çeşitleri Nelerdir?

Tabanca Çeşitleri Nelerdir?