Börek Çeşitleri Nelerdir?

Börek, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Çeşitli malzemelerle hazırlanan börekler, hem besleyici hem de misafirlerin favorisi olma özelliği taşır. Bu yazıda, özellikle Velibah ve Fıccın böreklerinin tarifleri detaylı bir şekilde sunulmaktadır.
Börek Çeşitleri Nelerdir?
04 Eylül 2024

Börek Çeşitleri


Börekler, beslenmemizde önemli bir yer tutmaktadır. Kahvaltıların baş yiyeceği ve misafirliklerin baş ikramıdır. Ülkemizde, Trakya böreği, Konya böreği, Antep böreği gibi birçok ilimiz börekleriyle meşhurdur. Ayriyeten Çerkez böreği, Boşnak böreği gibi daha birçok tanınmış börek çeşidi bulunmaktadır. Börek çeşitleri, hamur yoğurup yapıldığı gibi hazır yufkadan da çeşit çeşit yapılmaktadır. Yufkanın içine konulan malzemenin türüne göre börek, vitamin ve mineral değeri artmakta ve sağlıklı beslenmemize yardımcı olmaktadır. Gıda sektörü aralıksız bu konuda hizmet vermektedir. Evlerde de vefakâr, cefakâr, emektar ve çalışkan kadınlarımız, aile bireylerini güzel beslemek için bin bir gayretle böreklerini yapar ve sunuma hazırlarlar.

Börek Çeşitleri Nelerdir, Nasıl Yapılır?


Börek çeşitleri oldukça fazladır, çünkü çoğunlukla ismini içine konulan malzemeden alır. Çiğ börek, bohça böreği, kol böreği, gül böreği, sıkma böreği, su böreği, muska böreği, sac böreği, kolay börek, otlu börek, karnıyarık börek, perişan börek, çıtır börek, serme börek, pileli börek, sebzeli börek, patatesli börek, sütlü börek, zincir börek, dolma börek, kuskuslu börek, sarma börek, muhacir böreği, büzgülü börek, sodalı börek, sigara böreği, gonca gül böreği, Kürt böreği, fıccın böreği, velibah böreği, Boşnak böreği gibi onlarca çeşit bulunmaktadır. Şimdi size Çerkez böreği olan Fıccın ve Velibah'ı tarif edeceğim.

Velibah Böreği Malzemeleri

  • 1 kg un
  • 2 kg patates
  • 1 paket kuru hamur mayası
  • Su, tuz, karabiber, pul biber
  • Tereyağı

Velibah Böreği Nasıl Yapılır?

Un bir kabın içine konur, ortası açılır, kuru maya boşaltılır ve tuz eklenir. Daha sonra suyu yavaş yavaş una dökerek ve parmaklarla karıştırarak orta yumuşaklıkta bir hamur elde edilir. Mayalanması için 2-3 saat dinlenmeye bırakılır. Diğer taraftan iyice yıkanan patates pişmesi için tencereye konur ve ocak ateşlenir. Patatesler piştikten sonra, soyulur ve bir tepside pütür kalmayacak şekilde iyice ezilir. Baharatlar teker teker eklenir ve iyice karıştırılır, beklemeye alınır. Hamur kontrol edilir, kıvamına gelmişse, avuç içi büyüklüğünde bezeler alınarak yuvarlanır. Daha sonra tüm bezeler, küçük yuvarlaklar şeklinde açılarak hazırlanır. Patates, birer avuç açılmış bezelerin içine konur ve hepsi tek tek bohça gibi kapatılır. Sonra, bohça gibi kapatılan bezeler oklavayla un serperek açılır ve büyütülür. İmkânlara göre, bahçede sac kurulur, ateş yakılır, açık havada gözleme gibi pişirilir ya da evde teflon tavada ocakta pişirilir. Pişirilen velibah tepsiye konur ve tereyağı ile bol miktarda yağlanır. Üst üste biriken velibahlar, daha sonra bıçakla dört parçaya bölünerek sofraya konur. İsteğe göre taze çayla, ayranla veya meşrubat eşliğinde yenir. Tadı ve lezzeti bambaşkadır, afiyet olsun.

Fıccın Böreği Malzemeleri
  • 1/2 kg kıyma
  • 1 kg un
  • 1 paket kuru hamur mayası
  • Su, tuz, karabiber, pul biber
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 2 adet domates
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta

Fıccın Böreği Nasıl Yapılır?

Derince bir kabın içine önce unu koyarız. Sonradan kuru maya ve tuzu ilave ederiz, yavaş yavaş su dökerek ve parmak uçlarıyla karıştırarak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Yoğurulan hamur mayalanması için beklemeye bırakılır. Diğer tarafta, yarım kilo kıyma bir kaba konur, yemeklik doğranmış soğanlar ilave edilir. Daha sonra küp küp doğranmış domates, bir çorba kaşığı biber salçası eklenir ve iyice karıştırılır. Son olarak gerekli miktarda baharatlar serpilir, bir çay bardağı sıvı yağ konur ve iyice karıştırılır. Mayalanmaya bırakılan hamur kontrol edilir ve kıvamına gelmişse hamur iki parça halinde hazırlanır. Parçalanan hamurlardan birini büyük boy pizza ölçüsünde oklavayla açılır. Pişirilecek olan tepsi yağlanarak, açtığımız hamur tepsiye yerleştirilir. Hazırladığımız kıyma harcı hamurun üstüne boşaltılır ve eşit oranda yayılır. Sonra, diğer parça hamur aynı şekilde açılır, tepsideki hamurun üstüne kapatılır. Kenarları açılmayacak şekilde nakışlı bir şekilde kapatılır ve 1 yumurta sarısı sürülür. Tepsinin içinde pişmeye hazır hale gelen fıccın böreği, tam ortasından yalnızca üst hamur küçük bir daire yırtılarak açılır. 190 derecede ısıtılmış fırına, 40 dakika pişmek üzere tepsi sürülür. Tepsiyi fırından çıkarmaya 10 dakika kala fıccın böreğine açtığımız delikten yarım çay bardağı ılık su dökülür, tekrar fırına sürülür. Bu işlem böreğin yumuşak, ıslak ve daha lezzetli olmasını sağlamaktadır. Fıccın böreği iyice kızarınca fırından çıkarılır, üzerine bol tereyağı sürülür ve pizza dilimi gibi sıcak sıcak yenir. Yanında yeni demlenmiş çay, ayran, meşrubat ve komposto ile afiyetle yenir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Nevres 04 Ağustos 2024 Pazar

Börek çeşitlerinin neler olduğunu ve nasıl yapıldıklarını öğrendikten sonra, siz de evde denemeyi düşünüyor musunuz? Velibah böreğinin yapımında en çok zorlandığınız aşama hangisi oldu? Ya da Fıccın böreğini yaparken kıyma harcının kıvamını tutturmakta sorun yaşadınız mı? Bu börekleri pişirirken hangi malzemeleri değiştirmek ya da eklemek isterdiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Nevres,

Börek çeşitlerini öğrenmek ve denemek çok keyifli bir deneyim olabilir. Velibah böreğinin yapımında en çok zorlandığınız aşama hamurun ince açılması ve iç harcın eşit şekilde dağıtılması olabilir. Bu böreği yaparken hamurun kıvamını iyi ayarlamak çok önemli, aksi takdirde hamur yırtılabilir ya da kalın kalabilir.

Fıccın böreği yaparken ise kıyma harcının kıvamını tutturmak biraz zor olabilir. Kıymanın fazla kuru ya da fazla sulu olmaması için malzemelerin orantılı kullanılması gerekiyor. Fıccın böreğinde kıyma harcına biraz daha baharat ekleyerek farklı bir aroma yakalayabilirsiniz. Özellikle kimyon ve karabiber bu böreğe çok yakışıyor.

Malzemeleri değiştirme ya da ekleme konusunda, peynirli böreklerde farklı peynir türleri denemek, çok farklı lezzetler ortaya çıkarabilir. Ayrıca iç harcına biraz maydanoz ya da dereotu eklemek de lezzeti arttırabilir.

Umarım deneyimleriniz keyifli ve lezzetli olur!

Sevgiler,

Çok Okunanlar
Kutu Çeşitleri Nelerdir?
Kutu Çeşitleri Nelerdir?
Popüler İçerikler
Editörün Seçtiği
Gemi Çeşitleri Nelerdir?
Gemi Çeşitleri Nelerdir?
İlginizi Çekebilir
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Ağaç Çeşitleri Nelerdir?
Ağaç Çeşitleri Nelerdir?
Kas Çeşitleri Nelerdir?
Kas Çeşitleri Nelerdir?
Kaynak Çeşitleri Nelerdir?
Kaynak Çeşitleri Nelerdir?
Alerji Çeşitleri Nelerdir?
Alerji Çeşitleri Nelerdir?
Ayna Çeşitleri Nelerdir?
Ayna Çeşitleri Nelerdir?
Güncel
Taze Fasulye Çeşitleri Nelerdir?
Taze Fasulye Çeşitleri Nelerdir?
Güncel
Altın Çeşitleri Nelerdir?
Altın Çeşitleri Nelerdir?
Güncel
Müze Çeşitleri Nelerdir?
Müze Çeşitleri Nelerdir?
Kamera Çeşitleri Nelerdir?
Kamera Çeşitleri Nelerdir?
Omlet Çeşitleri Nelerdir?
Omlet Çeşitleri Nelerdir?
Cam Çeşitleri Nelerdir?
Cam Çeşitleri Nelerdir?
Sanat Çeşitleri Nelerdir?
Sanat Çeşitleri Nelerdir?
Döner Çeşitleri Nelerdir?
Döner Çeşitleri Nelerdir?
Kadayıf Tatlıları Çeşitleri Nelerdir?
Kadayıf Tatlıları Çeşitleri Nelerdir?
Kağıt Çeşitleri Nelerdir?
Kağıt Çeşitleri Nelerdir?
Tavuk Çeşitleri Nelerdir?
Tavuk Çeşitleri Nelerdir?
Enflasyon Çeşitleri Nelerdir?
Enflasyon Çeşitleri Nelerdir?
Roman Çeşitleri Nelerdir?
Roman Çeşitleri Nelerdir?
Kukla Çeşitleri Nelerdir?
Kukla Çeşitleri Nelerdir?
Göl Çeşitleri Nelerdir?
Göl Çeşitleri Nelerdir?
Eklem Çeşitleri Nelerdir?
Eklem Çeşitleri Nelerdir?
Elektriklenme Çeşitleri Nelerdir?
Elektriklenme Çeşitleri Nelerdir?
Krem Çeşitleri Nelerdir?
Krem Çeşitleri Nelerdir?
Matkap Çeşitleri Nelerdir?
Matkap Çeşitleri Nelerdir?
Çanta Çeşitleri Nelerdir?
Çanta Çeşitleri Nelerdir?
Sigorta Çeşitleri Nelerdir?
Sigorta Çeşitleri Nelerdir?
Takı Çeşitleri Nelerdir?
Takı Çeşitleri Nelerdir?
Oya Çeşitleri Nelerdir?
Oya Çeşitleri Nelerdir?
Lens Çeşitleri Nelerdir?
Lens Çeşitleri Nelerdir?
Tohum Çeşitleri Nelerdir?
Tohum Çeşitleri Nelerdir?
Bahçe Çiçekleri Çeşitleri Nelerdir?
Bahçe Çiçekleri Çeşitleri Nelerdir?
Lokum Çeşitleri Nelerdir?
Lokum Çeşitleri Nelerdir?
Gül Çeşitleri Nelerdir?
Gül Çeşitleri Nelerdir?
Tel Çeşitleri Nelerdir?
Tel Çeşitleri Nelerdir?
Protez Çeşitleri Nelerdir?
Protez Çeşitleri Nelerdir?