Baharat Çeşitleri Nelerdir?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Baharat Çeşitleri Nelerdir?

Baharat çeşitleri, baharatların yemek lezzetinin oluşundan, hastaların şifa bulmasına kadar birçok faydası bulunmaktadır. Her ne kadar olumlu taraflarının olmasına rağmen aşırı kullanımı, çok ciddi şekilde rahatsızlık vermektedir. Bu yüzden doğal baharat çeşitlerinden doğru şekilde istifade edilmelidir. Bu yüzden aktarlarda satılan baharat çeşitlerine rastlamak mümkündür. Mümkün mertebede doktora danışarak baharat çeşitlerini kullanmak gerekir.

Baharat çeşitleri ve özellikleri nelerdir?
  • Çemen otu: Eski zamanlardan beri kullanılan ve çok fazla önemsenen bir baharat türüdür. Sarı, kahverengi renkli ve sert bir tohumdur. Daha çok sulu yemeklerde kullanılmaktadır. Yani çorbalarda, et yemeklerinde, türlü yemeklerinde, turşularda öğütülmüş şeklinde kullanılır.
  • Karanfil: Baharat çeşitleri arasında güzel bir kokuya sahiptir. Küçük çiviler şeklinde olup koyu renklidir. Tomurcukları kurutulur ve daha sonra öğütülerek toz haline getirilir. Reçel çeşitlerinde ve lokantaların hesap masalarının üzerinde sıkça görmekteyiz. Bazı tatlılarda kekler de şerbetler de dondurmalarda birçok tatlı çeşitlerinde kullanılır. Özellikle elma ile olan uyumu çok ilginçtir.
  • Fesleğen: Çok güzel kokusu vardır. Özellikle baharat çeşitleri arasında fesleğenin yaprakları sarma ve işkembe yemeklerinde kullanılan bir baharat çeşididir. Çoğu zamanda limon kokusunu andırmaktadır. Sağlık açısından mide ağrısı, gaz, mide bulantısı, bağırsak problemlerine karşı etkilidir. Aynı zamanda karın şişkinliğini de azaltmaktadır.
  • Yenibahar: Sulu yemekleri de hoş ve aromatik bir koku kattığı için çok fazla tercih edilmeye başlanmıştır. Tadı tarçın ve biberi andırmaktadır. Yenibahar baharatı kullanımı gaz söktürür ve aynı zamanda kabızlığa karşı da çok etkilidir. Sosislerde, köfteler de çeşitli dolma yemeklerinde kullanılır. Kıvamını tutturan kişiler yemekleri çok güzel yapabilir.
  • Biberiye: İnce yapraklı olup her zaman yeşil kalabilen bir bitki türüdür. Çoğu zaman halk dilinde kuş dili olarak bilinir. Mor çiçekli olan biberiye, daha çok Akdeniz bölgemizde yetişmektedir. Baharat olarak kullanılan bir çeşidi aynı zamanda bir süs bitkisi olarak da kullanılabilir. Güzel olmasından dolayı iyice kaynatılıp kolonya ve esans şeklinde de kullanılır
  • Tarçın: Tadı ve kokusuyla hoş bir baharat türüdür. Tarçın tatlılarda yemeklerde sıkça kullanılmaktadır. Özellikle sahlep sevenler tarçını fazla kullanırlar.
  • Karabiber: Kuru ve siyah taneleri kuş üzümünü andırıp baharlı ve acı bir tadı vardır. Neredeyse bütün yemek çeşitlerinde kullanılır. Aynı zamanda yemeğe lezzet katmaktadır. Özellikle köfte çeşitlerinde ve baharat yemeklerinde çok fazla kullanılır. Çoğu zamanda bulgur ve pirinç pilavın üstüne serpilir. Tabii kullanışı toz şeklindedir.
  • Ardıç: Kış boyunca yaprakları dökmeyen siyahımsı, güzel kokulu ve yuvarlak şeklinde olan bir baharat türüdür. Özellikle et yemeklerinde kullanılır. Baharatı ardıç çamı kozalaklarından yapılmaktadır.
  • Kırmızı toz biber: Kırmızı biber acı ve tatlı şekilde kurutulup, iyice öğütülmesinin ardından toz biber elde edilir. Yöresel yemeklerinde gördüğümüz toz biber yemeğe tad katıp güzel görünmesini sağlar.
  • Kekik: Güzel kokusunun yanı sıra balık ızgaralarında, et yemeklerinde, sebzelerde kullanılmaktadır. Çorba da nane ile kekik harika bir ahenk içerisindedir. Yemeklere lezzet katmaktadırlar.

Baharat Çeşitleri Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tavan Çeşitleri Nelerdir?

Tavan Çeşitleri Nelerdir?

Bıçak Çeşitleri Nelerdir?

Bıçak Çeşitleri Nelerdir?

Kapı Çeşitleri Nelerdir?

Kapı Çeşitleri Nelerdir?

Popüler İçerikler

Editörün Seçtiği

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tuğla Çeşitleri Nelerdir?

Tuğla Çeşitleri Nelerdir?

Bant Çeşitleri Nelerdir?

Bant Çeşitleri Nelerdir?

Gaz Çeşitleri Nelerdir?

Gaz Çeşitleri Nelerdir?

Matkap Çeşitleri Nelerdir?

Matkap Çeşitleri Nelerdir?

Kaynak Çeşitleri Nelerdir?

Kaynak Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Borç Çeşitleri Nelerdir?

Borç Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Pirinç Çeşitleri Nelerdir?

Pirinç Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Tüfek Çeşitleri Nelerdir?

Tüfek Çeşitleri Nelerdir?

Ana Yemek Çeşitleri Nelerdir?

Ana Yemek Çeşitleri Nelerdir?

Motosiklet Çeşitleri Nelerdir?

Motosiklet Çeşitleri Nelerdir?

Krem Çeşitleri Nelerdir?

Krem Çeşitleri Nelerdir?

Beslenme Çeşitleri Nelerdir?

Beslenme Çeşitleri Nelerdir?

Hamur Çeşitleri Nelerdir?

Hamur Çeşitleri Nelerdir?

Seramik Çeşitleri Nelerdir?

Seramik Çeşitleri Nelerdir?

Bilezik Çeşitleri Nelerdir?

Bilezik Çeşitleri Nelerdir?

Tütün Çeşitleri Nelerdir?

Tütün Çeşitleri Nelerdir?

Açma Çeşitleri Nelerdir?

Açma Çeşitleri Nelerdir?

Örgü Çeşitleri Nelerdir?

Örgü Çeşitleri Nelerdir?

Sehpa Çeşitleri Nelerdir?

Sehpa Çeşitleri Nelerdir?

Menteşe Çeşitleri Nelerdir?

Menteşe Çeşitleri Nelerdir?

Et Çeşitleri Nelerdir?

Et Çeşitleri Nelerdir?

Patates Salatası Çeşitleri Nelerdir?

Patates Salatası Çeşitleri Nelerdir?

Sandviç Çeşitleri Nelerdir?

Sandviç Çeşitleri Nelerdir?

Nem Çeşitleri Nelerdir?

Nem Çeşitleri Nelerdir?

Fidan Çeşitleri Nelerdir?

Fidan Çeşitleri Nelerdir?

Sakız Çeşitleri Nelerdir?

Sakız Çeşitleri Nelerdir?

Baharat Çeşitleri Nelerdir?

Baharat Çeşitleri Nelerdir?

Erik Çeşitleri Nelerdir?

Erik Çeşitleri Nelerdir?

Elektrot Çeşitleri Nelerdir?

Elektrot Çeşitleri Nelerdir?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6