Açma Çeşitleri Nelerdir?
08 Temmuz 2024

Açma Çeşitleri Nelerdir?

Açma Çeşitleri

Açma, sabah kahvaltılarında, ara öğünlerde ve ayaküstü atıştırmalık olarak oldukça tercih edilen bir hamur işi yiyecektir. Farklı çeşitleri olan açmanın, sabah kahvaltısında zeytinlisi, patateslisi ve sadesi en fazla rağbet görenlerdendir. Bu lezzeti pastanelerde bulabileceğiniz gibi evinizde de kolaylıkla yapabilirsiniz. Fazla malzeme gerektirmeyen, ekonomik bir yiyecek türüdür. Evinizde hazırladığınız açmanın üzerini çörek otu veya susamla lezzetlendirip, yumuşacık bir açma oluşturarak ailenize, arkadaşlarınıza özel günlerde, kahvaltılarda çay eşliğinde ikram yapabilirsiniz.

Sade Açma Yapılışında Kullanılan Malzemeler

  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağının %75'i kadar sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı kuru maya
  • İsteğe göre tuz
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • Alabildiğince un

Sade Açma Nasıl Yapılır?

Sade açma yapılışına, ilk olarak malzeme listesinde bulunan toz şeker ve kuru mayayı derin bir kaba alarak, üzerine ılık olacak şekilde 2 bardak sütü ilave edip iyice karıştırarak başlıyoruz. İyice karıştırılan şeker ve mayanın üzerine sıvı yağı da ekleyip, unu yavaş yavaş ilave ederek ele yapışacak bir kıvam alana kadar yoğuruyoruz. Bütün malzemeler karıştırıldıktan sonra hamurun üzerini bir bezle kapatarak mayalanma işlemini gerçekleştiriyoruz. Mayalanma işlemi yaklaşık olarak 30-45 dakika sürmelidir. Mayalanma işlemi tamamlandığında hazırlanan hamur, ilk yapıldığının iki katı olacaktır. Açma hamuru hazır olduğunda, ceviz büyüklüğünde iki parça hamur alıp, elimizi bol sıvı yağ ile yağlayarak hamur parçalarını uzatıyoruz. İki hamuru da uzun şerit haline getirdikten sonra ikisinin ucunu birleştirip birbirine sarıyoruz. Hamurlar birbirine sarıldıktan sonra halka şekline getirip uçları birleştiriyoruz ve bütün hamurlara aynı işlemi uygulayarak bitiriyoruz. Daha sonra yağlı kâğıt serili fırın tepsisine tek tek diziyoruz ve 15 dakika mayalanmaya bırakıyoruz. Ardından üzerlerine fırça ile yumurta sarısı sürüyoruz. Yumurta sarısı sürdükten sonra üzerine çörek otu veya susam serpip, önceden 180 derecede ısıtılan fırına tepsiyi sürüyoruz. Yaklaşık 25 dakika, üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Pişen açmaları çayın yanında servise sunabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Zeytinli Açma Yapılışında Kullanılan Malzemeler

  • 500 gram un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 buçuk yemek kaşığı toz şeker
  • 1 küçük paket yaş maya
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 120 gram tereyağı

Zeytinli Açma Nasıl Yapılır?

Zeytinli açma yapılışına, ilk olarak malzeme listesinde bulunan unu, toz şeker ve tuzu derin bir kaba alarak karıştırmakla başlıyoruz. Unla karıştırılan karışımın orta kısmını açarak suyu, sıvı yağı, sütü ve yaş mayayı da ekleyip yavaş yavaş karıştırıyoruz. Daha sonra hamuru yoğuruyoruz. İyice yoğurulan hamuru toplayarak üzerini kapatıyoruz ve mayalanması için 30-45 dakika bekliyoruz. Mayalanma işlemi tamamlandıktan sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak elimizi bol sıvı yağ ile yağlayarak hamurun ele yapışmamasını sağlıyoruz. Ele alınan hamurun arasına 1 çay kaşığı zeytin ezmesi ve 1 çay kaşığı tereyağı koyarak yuvarlıyoruz. Daha sonra el yardımıyla bir tabak büyüklüğünde hamuru açıyoruz. Açtığımız hamurları kenarlarından yuvarlayarak rulo yapıyoruz. Hazırlanan rulo şeklindeki hamuru iki tarafından birleştirerek yağlı kâğıt serili tepsiye diziyoruz. Bütün hamurlara aynı işlem uygulanır. Hamur bittikten sonra tepsiye dizilen açmaların üzerine fırça ile yumurta sarısı sürülür ve isteğe bağlı olarak susam ve çörek otu serpilerek önceden 180 derecede ısıtılmış olan fırına tepsi sürülür. İyice kızarana kadar pişen zeytinli açma, çay eşliğinde servise sunulur.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Menteşe Çeşitleri Nelerdir?

Menteşe Çeşitleri Nelerdir?

Dürbün Çeşitleri Nelerdir?

Dürbün Çeşitleri Nelerdir?

Bulut Çeşitleri Nelerdir?

Bulut Çeşitleri Nelerdir?

Popüler İçerikler

Editörün Seçtiği

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Baza Çeşitleri Nelerdir?

Baza Çeşitleri Nelerdir?

Led Çeşitleri Nelerdir?

Led Çeşitleri Nelerdir?

Kelebek Çeşitleri Nelerdir?

Kelebek Çeşitleri Nelerdir?

Sütlü Tatlı Çeşitleri Nelerdir?

Sütlü Tatlı Çeşitleri Nelerdir?

Lokum Çeşitleri Nelerdir?

Lokum Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Mantar Çeşitleri Nelerdir?

Mantar Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Matkap Çeşitleri Nelerdir?

Matkap Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Çevre Kirliliği Çeşitleri Nelerdir?

Çevre Kirliliği Çeşitleri Nelerdir?

Kadayıf Tatlıları Çeşitleri Nelerdir?

Kadayıf Tatlıları Çeşitleri Nelerdir?

Patates Çeşitleri Nelerdir?

Patates Çeşitleri Nelerdir?

Çilek Çeşitleri Nelerdir?

Çilek Çeşitleri Nelerdir?

Tüfek Çeşitleri Nelerdir?

Tüfek Çeşitleri Nelerdir?

İğne Çeşitleri Nelerdir?

İğne Çeşitleri Nelerdir?

Gübre Çeşitleri Nelerdir?

Gübre Çeşitleri Nelerdir?

Örümcek Çeşitleri Nelerdir?

Örümcek Çeşitleri Nelerdir?

Salavat Çeşitleri Nelerdir?

Salavat Çeşitleri Nelerdir?

Müzik Çeşitleri Nelerdir?

Müzik Çeşitleri Nelerdir?

Salatalık Çeşitleri Nelerdir?

Salatalık Çeşitleri Nelerdir?

Salata Çeşitleri Nelerdir?

Salata Çeşitleri Nelerdir?

Tütün Çeşitleri Nelerdir?

Tütün Çeşitleri Nelerdir?

Izgara Çeşitleri Nelerdir?

Izgara Çeşitleri Nelerdir?

Fosil Çeşitleri Nelerdir?

Fosil Çeşitleri Nelerdir?

Elektriklenme Çeşitleri Nelerdir?

Elektriklenme Çeşitleri Nelerdir?

Tezgah Çeşitleri Nelerdir?

Tezgah Çeşitleri Nelerdir?

Meze Çeşitleri Nelerdir?

Meze Çeşitleri Nelerdir?

Lastik Çeşitleri Nelerdir?

Lastik Çeşitleri Nelerdir?

Eklem Çeşitleri Nelerdir?

Eklem Çeşitleri Nelerdir?

Kök Çeşitleri Nelerdir?

Kök Çeşitleri Nelerdir?

Mengene Çeşitleri Nelerdir?

Mengene Çeşitleri Nelerdir?

Usb Kablo Çeşitleri Nelerdir?

Usb Kablo Çeşitleri Nelerdir?

Bisiklet Çeşitleri Nelerdir?

Bisiklet Çeşitleri Nelerdir?

Meyve Ağacı Çeşitleri Nelerdir?

Meyve Ağacı Çeşitleri Nelerdir?

Soğuk Meze Çeşitleri Nelerdir?

Soğuk Meze Çeşitleri Nelerdir?

Dosya Çeşitleri Nelerdir?

Dosya Çeşitleri Nelerdir?

Gitar Çeşitleri Nelerdir?

Gitar Çeşitleri Nelerdir?