Açma Çeşitleri Nelerdir?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Açma Çeşitleri Nelerdir?

Açma Çeşitleri, Açma sabah kahvaltılarında, ara öğünlerde ve ayak üstü atıştırmalık olarak tercih edilen hamur işi yiyecektir. Farklı çeşitleri olan açmanın sabah kahvaltısında zeytinlisi, patateslisi ve sade olanı en fazla rağbet görenlerdendir. Bu lezzeti pastanelerde alacağınız gibi evinizde de kolaylıkla yapabilirsiniz. Fazla malzeme gerektirmeyen, ekonomik bir yiyecek türüdür. Evinizde hazırladığınız açmanın üzerini çörekle lezzetlendirip, yumuşacık bir açma oluşturarak ailenize, arkadaşlarınıza özel günlerde, kahvaltılarda çay eşliğinde ikram yapabilirsiniz.


Açma Çeşitleri



Sade Açma Yapılışında Kullanılan Malzemeleri

  • 2 su bardağı dolusu süt
  • 1 şu bardağının %75'i kadar sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı dolusu kuru maya
  • İsteğe göre tuz
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • Alabildiğince un

Sade Açma Nasıl Yapılır?


Sade açma yapılışına ilk olarak malzeme listesinde hazır bulunan toz şekeri ve kuru mayayı derin bir kaba alarak üzerine ılık olacak şekilde 2 bardak sütü ilave ederek iyice karıştırıyoruz. İyice karıştırılan şeker ve mayayı sıvı yağı da ilave ederek tuzu, unu da yavaş yavaş ilave ederek ele yapışacak bir kıvam alana kadar yoğuralım. Bütün malzemeler karıştırıldıktan sonra hamurun üzerini bir bezle kapatarak mayalanma işlemini gerçekleştirelim. Mayalanma işlemi yaklaşık olarak 30-45 dakika olmalıdır. Mayalanma işlemi gerçekleştiğinde hazırlanan hamur ilk yapılanın iki katı olacaktır. Açma hamuru hazır olduğunda ceviz büyüklüğünde iki parça hamur alalım ve elimize bol sıvı yağ sürerek hamur parçalarını uzatalım. İki hamuru da uzun şerit haline getirdikten sonra ikisinin ucunu birleştirip birbirine saralım. Hamurlar birbirine sarıldıktan sonra halka şekline getirip uçları birleştirelim ve bütün hamurlara aynı işlemi uygulayarak hamuru bitirelim. Daha sonra yağlı kâğıt seriler fırın tepsisine tek tek düzelim ve 15 dakika mayalanmaya bırakalım. Ardından üzerlerine yumurta sarısını fırçayla sürelim. Yumurta sarısı sürdükten sonra üzerine çörek ya da susam atarak önceden 180 derecede ısırılan fırına tepsiye sürelim. Yaklaşık 25 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirelim. Pişen açmaları çayın yanına servise sunabilirsiniz.

Afiyet olsun.


Zeytin Açma Yapılışında Kullanılan Malzemeleri
  • 500 gram un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 şu bardağı su
  • 1 buçuk yemek kaşığı toz şeker
  • 1 küçük paket yaş maya
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 120 gram tereyağı

Zeytinli Açma Nasıl Yapılır?

Zeytinli açma yapılışına ilk olarak malzeme listesinde hazır olan unu, toz şekeri, tuzu derin bir kaba alarak karıştıralım. Unla karıştırılan karışımın orta kısmını açarak suyu, sıvı yağı, sütü ve yaş mayayı da ilave ederek yavaş yavaş karıştıralım. Daha sonra hamuru yoğuralım. İyice yoğurulan hamuru toplayarak üzerini kapatalım ve mayalanması için 30-45 dakika bekleyelim. Mayalanma işlemi gerçekleştikten sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak elimizi bol sıvıyağla yağlayarak hamurun ele yapışmaması sağlanır. Ele alınan hamurun arasına 1 çay kaşığı zeytin ezmesi, 1 çay kaşığı tereyağı koyarak yuvarlayalım. Daha sonra el yardımıyla bir tabak büyüklüğünde hamuru açalım. Açtığımız hamurları kenarlarından yuvarlayarak rulo yapalım. Hazırlanan rulo şeklindeki hamuru iki tarafından birleştirerek yağlı kâğıt serilen tepsiye düzelim. Bütün hamurlara aynı işlem uygulanır. Hamur bittikten sonra tepsiye dizilen açmaların üzerine fırça kullanılarak yumurta sarısı sürülür ve isteğe bağlı susam ve çörek serpilerek önceden 180 derecede ısıtılmış olan fırına tepsi sürülür. İyice kızarana kadar pişen zeytinli açma çay yapılarak servise sunulur.

Afiyet olsun.

Açma Çeşitleri Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tatlı Çeşitleri Nelerdir?

Tatlı Çeşitleri Nelerdir?

Kök Çeşitleri Nelerdir?

Kök Çeşitleri Nelerdir?

Koltuk Çeşitleri Nelerdir?

Koltuk Çeşitleri Nelerdir?

İnek Çeşitleri Nelerdir?

İnek Çeşitleri Nelerdir?

Popüler İçerikler

Editörün Seçtiği

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Madde Çeşitleri Nelerdir?

Madde Çeşitleri Nelerdir?

İletişim Çeşitleri Nelerdir?

İletişim Çeşitleri Nelerdir?

Hurma Çeşitleri Nelerdir?

Hurma Çeşitleri Nelerdir?

Baza Çeşitleri Nelerdir?

Baza Çeşitleri Nelerdir?

Buğday Çeşitleri Nelerdir?

Buğday Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Kirlilik Çeşitleri Nelerdir?

Kirlilik Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Yufkadan Börek Çeşitleri Nelerdir?

Yufkadan Börek Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Değişik Salata Çeşitleri Nelerdir?

Değişik Salata Çeşitleri Nelerdir?

Kadayıf Tatlıları Çeşitleri Nelerdir?

Kadayıf Tatlıları Çeşitleri Nelerdir?

Fidan Çeşitleri Nelerdir?

Fidan Çeşitleri Nelerdir?

Kızartma Çeşitleri Nelerdir?

Kızartma Çeşitleri Nelerdir?

Sabun Çeşitleri Nelerdir?

Sabun Çeşitleri Nelerdir?

Kelebek Çeşitleri Nelerdir?

Kelebek Çeşitleri Nelerdir?

Ceviz Çeşitleri Nelerdir?

Ceviz Çeşitleri Nelerdir?

Çim Çeşitleri Nelerdir?

Çim Çeşitleri Nelerdir?

Pide Çeşitleri Nelerdir?

Pide Çeşitleri Nelerdir?

Pirinç Çeşitleri Nelerdir?

Pirinç Çeşitleri Nelerdir?

Kepenk Çeşitleri Nelerdir?

Kepenk Çeşitleri Nelerdir?

Patates Salatası Çeşitleri Nelerdir?

Patates Salatası Çeşitleri Nelerdir?

Hücre Çeşitleri Nelerdir?

Hücre Çeşitleri Nelerdir?

Çam Ağacı Çeşitleri Nelerdir?

Çam Ağacı Çeşitleri Nelerdir?

Akvaryum Balık Çeşitleri Nelerdir?

Akvaryum Balık Çeşitleri Nelerdir?

Kırmızı Et Çeşitleri Nelerdir?

Kırmızı Et Çeşitleri Nelerdir?

Çilek Çeşitleri Nelerdir?

Çilek Çeşitleri Nelerdir?

Çeşitleri Çeşitler Nelerdir?

Çeşitleri Çeşitler Nelerdir?

Demir Çeşitleri Nelerdir?

Demir Çeşitleri Nelerdir?

Açma Çeşitleri Nelerdir?

Açma Çeşitleri Nelerdir?

Maske Çeşitleri Nelerdir?

Maske Çeşitleri Nelerdir?

Civata Çeşitleri Nelerdir?

Civata Çeşitleri Nelerdir?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6