Bıçak Çeşitleri Mutfakta en çok ihtiyaç duyulan malzemelerden biri bıçaktır. Yemek hazırlarken malzemeler dışında en çok bıçağa ihtiyaç duyarız. Yemek yapmayı sevenlerin ve şeflerin vazgeçilmezleri arasında yer alan bıçağın birçok çeşidi ve özelliği bulunmaktadır. Mutfağınızda düzenli ve verimli bir yemek hazırlamak için öncelikle gerekli olanakları sağlamak gerekir. Et doğramak için et bıçağına, meyve tabağı hazırlamak için meyve bıçağına, ekmek dilimlemek için ekmek bıçağına ve eti derisinden ayırmak için farklı bir bıçağa ihtiyaç duyarız. Şimdi, mutfağınızın vazgeçilmez malzemeleri arasında olan bıçak çeşitlerine göz atalım. Et Bıçağı Et bıçağı, son derece keskin olarak üretilmiştir ve metal kısımlarının kalınlığı 20-40 cm arasındadır. Beyaz et, kızartılmış et, pastırma ve diğer etleri ince dilimlemek için ideal olan bu bıçağı mutfağınızda güvenle kullanabilirsiniz. Sıyırma Bıçağı Etin üzerindeki deriyi sevmeyenler için mükemmel bir bıçaktır. Deriyi etten, hatta eti kemikten ayırmak için kullanılan bu bıçak, kümes hayvanlarını (tavuk, kaz, hindi) kemikleriyle birlikte rahatça kesebilir. Metal kısımları 12-20 cm arasında olup sağlam ve bükülmez bir yapıya sahiptir. Ekmek Bıçağı Tırtıklı bir yapıya sahip olan ekmek bıçağının metal kısmı 30-35 cm'dir. Tırtıklı olmasının en büyük sebebi, ekmek, kek ve sandviç gibi unla yapılan gıdaların dağılmasını ve ezilmesini önlemektir. Peynir Bıçağı Peyniri servis yaparken bıçak dışında başka gereçlerden yardım alırız. Metal kısımları 10-15 cm olan peynir bıçağı, yapışmaması için delikli ve servis kolaylığı için ucu sivri bir şekilde tasarlanmıştır. Meyve Bıçağı Mutfakta en çok tercih edilen bıçak çeşitlerinden biridir. Meyve bıçağı, sadece meyve dilimlemek için kullanılmaz. Mutfakta yeni yemek yapmaya başlayanlar, kavrama kolaylığı nedeniyle sebze ve meyve doğrarken bu bıçağı tercih ederler. Metal kısmı 5-10 cm olan meyve bıçağı, mutfağınızdan eksik etmeyeceğiniz bıçaklar arasındadır. Satır İsminden de anlaşılacağı üzere, metal kısmı 15-20 cm arasında olan ağır bir bıçak çeşididir. Özellikle Kurban Bayramlarında evlerden eksik edilmeyen satır, iri kemikli kırmızı etleri doğramaya yardımcıdır. Ancak satır kullanırken gerekli önlemleri almayı ihmal etmeyiniz. Şef Bıçağı Özel tasarım olan bu bıçaklar, şefin tercihine göre metal kısmının genişliği değişen, genellikle 22-35 cm arasında olan bıçaklardır. Her şefin kendine ait özel tutma sapları ve belirli büyüklüklerde sürekli ellerinin altında bulunan, birçok kesme ve doğrama işlemine göre özel kavisli olarak yapılandırılmış bıçakları vardır. |